Hoewel studenten onder zeer gunstige voorwaarden een job kunnen uitoefenen, kiest een kwart van de studenten er alsnog voor om deze uit te oefenen in het zwart. Dit aantal is gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Stijging ten opzichte van vorig jaar

In totaal zijn er nu zo'n 626.733 studenten die tijdens de vakantieperiodes of weekends werken. Helaas doen ze dit niet allemaal op een legale manier. Uit de cijfers die Randstad publiceerde werkte 19 procent vorig jaar zonder contract. Dit jaar is dat percentage gestegen naar 25 procent.

Ook bij de minderjarigen is een sterke stijging te merken. In 2022 was dit 21 procent, dit jaar is dit 37 procent.

Onbegrip

Wim Van der Linden, woordvoerder van Randstad was verbijsterd door deze cijfers. "Het is onbegrijpelijk dat, ondanks de versoepelingen op het gebied van studentenarbeid, zwartwerk niet structureel is teruggedrongen. Het is juist zo belangrijk om een contract te tekenen, omdat je anders geen poot hebt om op te staan bij een conflict en ook niet verzekerd bent."

De reden?

Het is speculeren voor Randstad om de exacte reden voor dit cijfer te vinden. Het is waarschijnlijk ook een combinatie van meerdere factoren.

De grootste oorzaak is waarschijnlijk de onwetendheid. Er is veel toegelaten in het huidige wettelijke kader voor jobstudenten, maar de vraag is of de studenten hiervan op de hoogte zijn. Ook merkt Randstad dat de ouders heel vaak betrokken zijn in het proces. Van de zoektocht naar een geschikte job, tot de sollicitatie en de administratie. "Dit zou erop kunnen wijzen dat studenten zelf niet volledig op de hoogte zijn van wat wel en niet is toegestaan.", aldus Wim Van der Linden.

Aantal uur per jaar

Op dit moment mogen studenten 600 uur per jaar werken. Voordien was dit 475. Deze uren zijn naar keuze te spreiden over het hele jaar, wat het statuut van jobstudent toch vrij flexibel maakt. Drie op de tien studenten geven aan van deze verruiming gebruik te maken, wat aantoont dat het ook wel nodig was.

Jobstudenten komen steeds vaker op posities terecht in een bedrijf waar openstaande posities niet ingevuld geraken. Op die manier worden studenten een integraal onderdeel van het bedrijf, wat we alleen maar kunnen toejuichen. Daardoor is het niet langer zo dat studentenjobs zich uitsluitend in de vakantieperiodes situeren. Meer en meer gaan studenten al doorheen het schooljaar aan de slag.

Nog op zoek naar een studentenjob?

Neem gerust een kijkje op deze website en blader eens door onze vacatures. Solliciteren is altijd vrijblijvend.