Flexijobs zijn voor velen de ideale manier om een centje bij te verdienen. Het systeem is op vandaag echter nog maar in enkele sectoren toegestaan. De Vlaamse liberalen willen daar verandering in brengen. Deze manier van werken zou immers het tekort aan personeel in de zorgsector kunnen oplossen.
Stijging van het aantal flexijobs
In het afgelopen jaar is het aantal flexi-jobs in ons land met de helft gestegen, blijkt uit cijfers van Acerta. Het systeem maakt het mogelijk voor werknemers of gepensioneerden om onder bepaalde voorwaarden bij te verdienen zonder sociale bijdragen of belastingen te betalen. Momenteel is het systeem beperkt tot sectoren zoals horeca, detailhandel, sport, cultuur en zorg.
Open Vld als voorvechter
Het was de Open Vld die het systeem in 2015 invoerde. Vicepremier Vincent Van Quickenborne ziet in de cijfers van Acerta bevestiging dat het systeem inmiddels een belangrijke bijdrage levert aan de groei van veel bedrijven en sectoren. "We hebben destijds gezorgd voor de invoering van dit systeem. Nu zien we dat steeds meer mensen en sectoren er gebruik van maken. Daarom willen we ervoor zorgen dat het systeem de komende weken wordt uitgebreid naar nog meer sectoren", aldus Van Quickenborne.
Op de lange termijn wil de Open Vld flexi-jobs mogelijk maken in alle sectoren van de economie. "Als je ziet hoeveel sectoren staan te springen om flexibel inzetbare werknemers, besef je hoeveel potentieel we onbenut laten", vindt Van Quickenborne. "Als iemand naast zijn reguliere baan wat extra wil bijverdienen in zijn vrije tijd, of als een gepensioneerde dat gewoon graag wil doen, waarom zou de overheid dan moeten bepalen in welke sectoren dat wel of niet mag?"
Ideaal om tekorten aan te pakken
Flexijobs inzetten in sectoren waar er een nijpend tekort is aan werkkrachten is zeker geen nieuw idee. In 2022 pleitte Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) er al voor om op die manier het lerarentekort te verhelpen.
Bron: Belga